sobota, 25 lipca 2015

Magdalenki :)




Składniki:

3 Jajka
1 Łyżeczka miodu
100 g cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g mąki pszennej
110 g masła stopionego
Szczypta soli.

Wykonanie:
Mieszamy jajka z miodem i cukrem  trzepaczką przez 6 minut. Nie należy mieszać zbyt energicznie!
Mąkę przesiać z proszkiem do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Dodać masło i sól, dokładnie wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na godzinę.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni C.
Ciastem napełniać foremki do 3/4 ich wysokości.
Piec przez minutę, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 4 minuty. Ponownie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 5 minut
Magdalenki po upieczeniu powinny mieć chrupką skorupkę a w środku mięciutkie.


SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Cudne :)
    Marzy mi się taka foremka... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Foremka nie jest droga,kosztuje koło 20 zł :)
      Daj znać jak zrobisz Magdalenki :)

      Usuń