sobota, 25 lipca 2015

Świąteczne pierniczki :)


Składniki:



 2 szklanki mąki
  2 łyżki miodu

3-4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cała torebka przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko + jeszcze jedno do posmarowania
1/3 szklanki lekko ciepłego mleka



Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać.Ciągle siekając, dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i jedno jajko.
Dolewając  mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości  1 cm. Foremkami wykrajać  pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm od siebie ponieważ pierniczki bardzo urosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1 tydzień.
Do dekoracji można uczyć kolorowego lukru :). Należy dekorować pierniczki gdy już wystygną. :)

Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz