Do naszych roladek będzie potrzebne :
2 podwójne piersi z kurczaka
Ser żółty
Papryka czerwona
Ogórki z chili.
Świeża Bazylia
Do marynaty będzie nam potrzebne:
Sól
Zioła prowansalskie
Sok z połówki cytryny
Przyprawa do kurczaka
Olej
Szczypta cukru
Musztarda
Czosnek.
Papryka ostra
1 goździk
Sos
Z naturalnego sosu z piersi zagęszczony
Wykonanie :
Piersi należy przekroić wzdłuż po to by były cieńsze oraz wyszło ich więcej.
Następnie z tej strony odkrojonej posmarować cienko musztardą.
Włożyć po kawałku ogórka,sera,papryki oraz po listku świeżej bazylii.
Zawinąć dokładnie i zawiązać nitką.
Marynatę przygotowujemy dodając sól,zioła,sok z cytryny,przyprawy do kurczaka,papryki ostrej,cukru do miseczki.Następnie przerabiamy czosnek na papkę ja robiłam to tarką i dodajemy do miseczki,goździka rozgnieść w moździerzu,dodajemy do miseczki i wszystko mieszamy z olejem.
Pędzelkiem smarujemy obficie roladki marynatą i odstawiamy na godzinkę,aby nam się przyprawy zawiązały. Pieczemy na odrobince oleju kokosowego,ponieważ w marynacie jest sporo oleju.
WAŻNE
W chudym mięsie kurczaka jest więcej witamin niż w wieprzowinie. Ma wszystkie witaminy z grupy B, wspomaga pamieć i koncentrację dzięki potasowi, dzięki magnezowi dodaje sił, a dzięki zawartości cynku sprawia, że nasza skóra jest zdrowa i nie zawiera dużo tłuszczu.Wybierając kurczaka w sklepie zwróć uwagę na to czy nie jest szarawy,lekko zażółcony i czy mięso nie prześwituje,jeżeli tak jest oznacza to że leży bardzo długo w sklepie i zaczyna się rozkładać.
Lepiej jest kupować małe kurczaki ponieważ są one bogatsze w białko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz