piątek, 24 lipca 2015

Cytrynki do Herbaty



  Składniki:

10 Goździków 
5 Mandarynek
5 Cytryn
2 Anyże gwiaździste
1 Szczypta cynamonu
500 g cukru
Pół łyżeczki imbiru


Wykonanie:

  1. Cytryny oraz mandarynkę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować skórki.Następnie cytryny pokroić w cienkie plastry,a mandarynkę obrać z białej gorzkiej błonki i pokroić w kostkę.W garnku zagotować 500 ml wody z 500 g cukru.
  2. Do zawartości garnka dodać przyprawy korzenne: goździki,anyże,cynamon i imbir.Całość gotować jeszcze ok. 5 min.
  3. Do słoiczków ściśle układać cytrusy.
  4. Tak przygotowane owoce zalać gorącym syropem.Każdy słoik szczelnie zakręcić.Pasteryzować 15-20 min.

    IDEALNE NA ZIMĘ NA MROŹNE DNI  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz