Składniki:
10 Goździków
5 Mandarynek
5 Cytryn
2 Anyże gwiaździste
1 Szczypta cynamonu
500 g cukru
Pół łyżeczki imbiru
5 Mandarynek
5 Cytryn
2 Anyże gwiaździste
1 Szczypta cynamonu
500 g cukru
Pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
- Cytryny oraz mandarynkę sparzyć wrzątkiem i dokładnie wyszorować skórki.Następnie cytryny pokroić w cienkie plastry,a mandarynkę obrać z białej gorzkiej błonki i pokroić w kostkę.W garnku zagotować 500 ml wody z 500 g cukru.
- Do zawartości garnka dodać przyprawy korzenne: goździki,anyże,cynamon i imbir.Całość gotować jeszcze ok. 5 min.
- Do słoiczków ściśle układać cytrusy.
- Tak przygotowane owoce zalać gorącym syropem.Każdy słoik szczelnie zakręcić.Pasteryzować 15-20 min.IDEALNE NA ZIMĘ NA MROŹNE DNI :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz