piątek, 24 lipca 2015

Dżem jabłko-mięta


Składniki:

2 kg jabłek
4 gałązki świeżej mięty
2 szklanki cukru

Wykonanie:
  1. Jabłka umyć,osuszyć,obrać i usunąć z nich gniazdka nasienne.Następnie pokroić.
  2. Jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny.
  3. Do owoców wsypać cukier.Miętę umyć,osuszyć i drobno posiekać.Dodać do jabłek.Całość smażyć przez 90 min,cały czas mieszając,aż dżem będzie gęsty i jednolity.
  4. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków wcześniej wyparzonych  i dobrze zakręcić.
  5. Słoiki przykryć grubym ręcznikiem lub odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
  6. Aby sprawdzić czy słoik trzyma to naciśnij wieczko jeżeli strzela to trzeba jeszcze raz pasteryzować,albo odwrócić go do góry dnem i z powrotem i zobaczyć czy syczy.Jeżeli tak to do ponownej pasteryzacji. Radzę zmienić wieczko gdy nie trzyma.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz