- Jabłka umyć,osuszyć,obrać i usunąć z nich gniazdka nasienne.Następnie pokroić.
- Jabłka przełożyć do garnka i skropić sokiem z cytryny.
- Do owoców wsypać cukier.Miętę umyć,osuszyć i drobno posiekać.Dodać do jabłek.Całość smażyć przez 90 min,cały czas mieszając,aż dżem będzie gęsty i jednolity.
- Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków wcześniej wyparzonych i dobrze zakręcić.
- Słoiki przykryć grubym ręcznikiem lub odwrócić do góry dnem i zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Aby sprawdzić czy słoik trzyma to naciśnij wieczko jeżeli strzela to trzeba jeszcze raz pasteryzować,albo odwrócić go do góry dnem i z powrotem i zobaczyć czy syczy.Jeżeli tak to do ponownej pasteryzacji. Radzę zmienić wieczko gdy nie trzyma.
piątek, 24 lipca 2015
Dżem jabłko-mięta
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz