Składniki:
2 szklanki mąki
2 łyżki miodu
3-4 szklanki cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 cała torebka przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko + jeszcze jedno do posmarowania
1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Wykonanie:
Dolewając mleka zagniatać ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste, przypominające ciasto kruche.Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na placek o grubości 1 cm. Foremkami wykrajać pierniczki. Smarować rozmąconym jajkiem i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 3 cm od siebie ponieważ pierniczki bardzo urosną.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 - 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1 tydzień.
Do dekoracji można uczyć kolorowego lukru :). Należy dekorować pierniczki gdy już wystygną. :)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz